december 23, 2011

Elsdyr med hørelse i geviret

Share

Elsdyrs store gevirer kan virke som naturens egne høreapparater. De skovlformede opsatser forbedrer hørelsen med op mod 20 procent. Det mener tre generationer af en canadisk forskerfamilie, der efter 25 år endelig har kunnet bevise teorien.

Elsdyr har i forvejen en formidabelt god hørelse med ører, der er 60 gange større end menneskets. Når dyrene brøler til hinanden, kan de kommunikere på op mod fem kilometers afstand. Men elsdyrhanner med store gevirer er i stand til at finde frem til hunnerne langt mere præcist end hanner med mindre gevirer – og det kan betyde, at gevirets størrelse hænger sammen med hørelsen.

Tanken er ikke ny. Den blev fremsat af den canadiske biolog Tony Bubenik for 25 år siden i et dokumentarprogram. Dengang havde den nu afdøde forsker dog ikke beviser for sin teori, der var håndfaste nok til at overbevise andre forskere.
For to år siden begyndte hans søn, George Bubenik, der også er biolog med speciale i elsdyr, at indsamle viden og erfaring, der skulle understøtte faderens oprindelige teori. Det var dog først, da tredje generation af familien blev involveret i forskningen, at der kom skred i sagerne.
Peter Bubenik havde i modsætning til sin far og farfar ikke valgt en karriere som biolog. Han er professor i matematik ved universitetet i Ontario. For at efterprøve familiens gamle teori, tog han initiativ til at få stablet et videnskabeligt forsøg på benene.

Et specialfremstillet kunstigtøre blev placeret ved et stort elsdyrgevir. Med en mikrofon og en lydmåler i det kunstige øre, sammenlignede George og Peter Bubenik hvor meget lyd, øret opfattede fra en rentone, der kom ud af en højtaler 10 meter væk.

Forsøget viste, at hvis øret pegede op mod geviret, hvor det bedst kunne reflektere lyden, opfangede øret 19 procent højere lyd, end hvis øret selv pegede direkte mod højtaleren.

Forskerne konluderer på baggrund af forsøget, at elsdyrets skovlformede opsats fungerer som en parabolsk reflektor, der forstærker det indkommendelydtryk meget effektivt.

Kilde: The Press Association, 20/03/2008