december 22, 2011

Elbiler skal have lyd

Share

Et lovforslag fremsat i den amerikanske kongres skal gøre det lovpligtigt for producenter af elbiler at sørge for, at bilerne siger noget. Især brugerorganisationer for blinde presser på.

Der går formentlig ikke lang tid, før de fleste af os skifter den co2-fjendtlige bil ud med en elektrisk. I hvert fald ikke, hvis man skal se på antallet af nye, elektriske biler, der kommer på markedet indenfor de næste par år fra de store bilproducenter.

I USA, hvor afgiftssystemet på biler er noget mere lempeligt end herhjemme, har hybridbiler fra bl.a. Toyota i flere år været almindelige i gadebilledet. Og selv om bilerne sender et stærkt signal om klimabevidsthed og gode intentioner, er de næsten lydløse køretøjer blevet et problem for især blinde, som ikke kan høre bilerne komme kørende, hvis de vil krydse gaden.

Det har fået producenten General Motors til at indlede et samarbejde med den amerikanske blindeorganisation NFB om at udvikle en passendestøj, som bilerne kan udsende for at gøre fodgængere og cyklister opmærksomme.

En undersøgelse foretaget af National Highway Traffic Safety Administration i september måned fastslår, at fodgængere oftere bliver påkørt af en hybrid- eller elbil end en benzindrevet bil – målt i forhodl til antallet af påkørsler og antallet af elbiler.

”Vi skal være sikre på, at bilens lyd er venlig og ikke chokerende,” siger chefdesigneren bag en af General Motors nye elbiler, Chevrolet Volt. Bilen kan udsende en alarmlyd i samme niveau som ringetonen fra en mobiltelefon, hvis chaufføren aktiverer den.

Det er dog ikke alle producenterne, der er enige om at det er nødvendigt at tilføje lyd til køreturen.

Bilfabrikanten Tesla, der blandt andet producerer en elektrisk sportsvogn, mener at ekstra lyd vil ødelægge en del af elbilsoplevelsen.

”En af de ting, vores kunder er mest begejstrede over er, at bilen er så lydløs,” siger talskvinden Rachel Konrad. ”Den lyd, bilen frembringer, kommer ikke fra motoren, men kun fra vind og dækstøj.”

Kilde: www.usatoday.com, 25/11/2009