december 23, 2011

Ekstremt mange høretab blandt indfødte australske børn

Share

Rigtig mange indfødte australske børn – de såkaldte aboriginals – lider af høreproblemer. Ekspert anslår, at op mod 85 procent har en hørenedsættelse.

Problemerne er især store i Northern Territory – den halvanden million kvadratkilometer store del i den midt-nordlige del af Australien, der primært består af vilmark – eller outback, som det hedder på de kanter. Her bor godt 200.000 mennesker, hvor af ca. en tredjedel er indfødte australiere – aboriginals.

Og det er blandt aboriginal-børnene, der er voldsomt mange tilfælde afhøretab. Audiolog Rebecca Allnut fra byen Alice Springs anslår, at op mod 85 procent af alle aboriginalbørnene harhøreproblemer som følge afmellemørebetændelse eller andre øreinfektioner.

Det skyldes delvist dårlige hygiejniske forhold, og dels en høj grad af modstandsdygtighed overfor tilgængelig antibiotika.

Det videre problem for børnene er, at høreproblemerne ofte bliver tolket som adfærdsproblemer, fortæller Rebecca Allnut.

”Når et barn kommer i skole, kan det selvfølgelig have sovet godt eller sovet dårligt, men når læreren begynder sin undervisning, skal de virkelig anstrenge sig for at høre efter. Jeg har set børn falde i søvn i timerne, og de mister nemt koncentrationen,” siger hun.

Dårligakustik i klasseværelserne gør heller ikke problemerne mindre.
”Det meste af tiden kører airconditionen for fuldt tryk, og de er ikke altid nysmurte. Så der er en masse baggrundsstøj, der konkurrerer om elevernes opmærksomhed samtidig med at de skal forsøge at forstå, hvad læreren siger,” siger hun.

Kilde: www.abc.net.au 27/02/2008