august 15, 2012

Du kan have et høretab uden at vide det

Share

Du kan have et høretab uden at vide det

Høj støj kan forårsage høretab med det samme. Men det kan også ødelægge det indre øre på en måde, som først er tydelig efter et stykke tid. Og så er skaden sket.

Det indre øres primære funktion er at lede lyden videre fra mellemøret til hjernen, så den kan behandle signalerne og få dem til at give mening for os.

Hvis lydene er for høje, kan de ødelægge de små hårceller i det indre øre, og det fører til høretab.

Akutte høretab kan behandles, men kun hvis der bliver gjort noget ved dem med det samme. Efter et stykke tid bliver det vanskeligere at undgå at hørelsen forsvinder.

En ny undersøgelse viser, at selv lyd, der er for svag til at give høretab med det samme, på længere sigt kan ødelægge det indre øre. Fordi høretabet ikke slår igennem med det samme, er det vanskeligere at opdage - og derfor vanskeligere at behandle.

Den nye unders¿gelse er foretaget af forskere ved University of Iowa i USA. De har fundet ud af, at der dannes et særligt stof mellem hårcellerne og de neuroner i hjernen, der skal modtage signalerne.

Når hårcellerne bliver beskadiget, holder de op med at producere stoffet. Det betyder at forbindelsen bliver brudt og at man mister hørelsen.

Selv om hårcellerne stadig virker, slider lyden dem med tiden, og på et tidspunkt holder de op med at producere det stof, neuronerne skal bruge for at transmittere lyden videre til hjernen.

Derfor kan man risikere at gå rundt med et høretab, fordi hårene i det indre øre har taget skade. Man ved det bare ikke. Endnu.

Kilde: www.hear-it.org, 07/08/2012