september 27, 2017

DTU-forskning kan bane vejen til bedre høreapparater

Share

En forskergruppe fra Danmarks Tekniske Universitet(DTU) har fået et gennembrud, der kan få stor betydning for høreapparatsbrugere. Forskerne har nemlig udviklet en ny algoritme, der gør det muligt at skelne mellem stemmer og baggrundsstøj. 

DTU-forskning kan bane vejen til bedre høreapparater

Normale høreapparater forstærker lyden, så mennesker med nedsat hørelse får skruet op for det, de skal høre. Problemet med den nuværende metode er bare, at forstærkningen sker for al lyd i omgivelserne, så det ikke kun er andres stemmer, men også refleksionen fra det rum, man befinder sig i, der bliver skruet op for. Det skaber to udfordringer for høreapparatsbrugeren. 

Den forstærkede baggrundsstøj gør det svært at koncentrere sig om det, man egentlig ønsker at høre og medfører samtidig problemer med at afgøre, hvor en lyd kommer fra, fordi stemme og refleksion lyder lige højt. 

De problemer ser det ud til, at man kan løse nu, hvor en forskergruppe fra DTU har udviklet en ny algoritme, der gør det muligt at forstærke lyden af en stemme uden, at der samtidig bliver skruet op for refleksionerne. Det sker ved hjælp af en hurtigt reagerende komprimering af lyden, som gør det muligt at genskabe det lydbillede, en normalthørende oplever. 

- Vores metode betyder, at det ikke kun bliver lettere for en bruger af et høreapparat at forstå, hvad en anden person siger. Det bliver også muligt at bedømme, hvor i rummet lyden kommer fra, forklarer adjunkt Tobias May fra DTU Elektro til dtu.dk. 

Hvis de næste forsøg viser lige så gode resultater, kan det hurtigt få stor betydning for høreapparatsbrugere. Forskergruppens metoder kan nemlig forholdsvis enkelt implementeres i de nuværende høreapparater.

 

Kilde: www.dtu.dk