Dræn

Share

5-3-2003

Kære brevkasse

Fra jeg var omkring de 3 år og til jeg var cirka 6 år, har jeg fået at vide, at jeg var fuldstændig døv. Jeg fik indsat dræn, som har givet mig en flot hørelse (alt taget i betragtning). I dag er det kun de helt høje og lave toner, som mit øre slet ikke opfanger. Jeg hører dem simpelthen ikke. Ja og så lige foruden, at det skærer voldsomt i mit øre, når jeg hører en kvindelig høj stemme (sopran), men hvad, det er nu billigt sluppet.

Nå men mine spørgsmål lyder så, hvad er det der sker, når man får indsat dræn?
Har I nogle forslag til, hvorfor jeg ikke har fået alle toner tilbage?
Kan mine år som døv havde skadet min general opfattelse af lyde i forhold til almindelig hørelse? - Hvis ja, hvordan?

Det sidste spørgsmål kommer sig af, at min mand og jeg ofte har en noget forskellig oplevelse af toner, når vi skal beskrive dem. Min mors forklaring er, at mine små lag i øret er vokset sammen. Altså de lag, der skulle vibrere lyden tilbage, men da jeg så kiggede på jeres hjemmeside (under selve beskrivelsen af øret), så har jeg ingen ide om, hvilke lag hun taler om.

Jeg glæder mig meget til at høre fra jer.

De venligste hilsner
Sanne

Kære Sanne

Der kan lægges dræn i trommehinderne af to grunde:
- hyppigst ved steril væske i mellemøret (sekretorisk otit), hvor hensigten er at sikre luft i mellemøret.
- ved gentagne tilfælde med mellemørebetændelse for at skaffe afløb fra mellemøret.
Der kan stå væske i mellem-øret, som påvirker evnen til at høre. Ved en simpel undersøgelse (tympanometri) kan man se, om trommehinden bevæger sig ved lydpåvirkning. Hvis det ved gentagne målinger ikke er tilfældet, kan man perforere trommehinden og anlægge et dræn, så væsken i mellemøret kan komme ud og hørelsen blive normal igen.
Drænene falder ud af sig selv efter en kortere eller længere periode,hvorefter hullet i trommehinden vokser sammen igen.

Prøv også at se følgende artikel:Mellemørebetændelse årsag til dårlig sprogudvikling.

Dine andre spørgsmål ser vi os desværre ikke i stand til at besvare - Vores lægefaglige konsulent har ikke hørt om lag, der vibrerer og sender lyd tilbage. Det må bero på en misforståelse omkring ørets anatomi.

Vi håber at dette har hjulpet dig lidt på vej. Ellers er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen
hoerelse.info