december 27, 2011

DR tekster alt i 2012

Share

DR tekster alt i 2012

Om fem år vil Danmarks Radio sætte undertekster på alle sine tv-udsendelser. Uanset om det er direkte eller båndede udsendelser.

Danmarks Radios Public Service-aftale indebærer, at alt, hvad der bliver sendt på kanalen – uanset hvilket sprog, programmerne er på – bliver tekstet for personer medhøreproblemer senest i år 2012.

Aftalen lyder på, at det samlede antal tekstede timer skal stige år for år, indtil alt bliver tekstet om fem år. Det betyder ikke, at teksterne automatisk vil vises på skærmen – i en lang række tilfælde skal man vælge teksterne til på tekst-tv side 399.
Som det ser ud nu, har stationen kun pligt til at tekste en daglig nyhedsudsendelse samt udsendelserne i forbindelse med folketingsvalg.

Teksterne glæder naturligt nok Høreforeningens formand, Søren Dalmark: ” Vi er glade for, at det nu endelig er lykkedes at blive enige om, at der skal være fuld tekst på alle tv-udsendelser – også selvom det er en femårs plan, så der først bliver fuld tekstning i 2012,” siger han.

Han understreger dog, at der bør være fokus på kvaliteten i tekstningerne – noget, der især kan give problemer ved live-tolkning.
”Ét er, at der står bogstaver nederst på skærmen – noget helt andet er at få nogle tekster, der svarer til det, der bliver sagt i samme øjeblik. Den kvalitet er vigtig for, at man kan have glæde af den 100 procents tekstning, så mennesker med høreproblemer kan blive ligestillede med velhørende, siger Søren Dalmark.”

TV2 skal i løbet af de kommende måneder forhandle deres Public Service-aftale. Et af de punkter, der skal forhandles, er netop tekstning for personer med høreproblemer. Høreforeningens formand forventer, at TV2 fra politisk side vil blive mødt med samme krav til tekstning som Danmarks Radio.