december 22, 2011

Døve har bedre syn end hørende

Share

Døve har bedre syn end hørende

Mennesker, der er født uden hørelse, reagerer hurtigere på synsindtryk end hørende. Det viser en ny engelsk undersøgelse.

En ny engelsk undersøgelse har for første gang set på, hvordan synet udvikler sig hos døve børn og voksne.

Undersøgelsen viser, hvordan døve børn i alderen 5 – 10 år er langsommere til at reagere på indtryk i periferien af deres synsfelt end jævnaldrende hørende børn. Omvendt er unge i alderen 13 – 15 år, der er født døve, i stand til at reagere hurtigere end andre på perifere synsindtryk.

Deltagerne i undersøglsen var børn i aldersgruppen 5 – 15 år, der blev placeret med hovedet vendt mod en mørkegrå halvcirkelformet plade med 96 små lysdioder, mens et kamera filmede deres øjenbevægelser.

De små dioder blinkede med tre forskellige styrker i tilfældig rækkefølge. Når deltageren fik øje på en lysende diode, skulle han eller hun ”fange” den ved at bevæge et joystick i retning mod den. På den måde kunne forskerne kontrollere, at barnet havde set dioden og ikke bare gættede. Den usikkerhed har tidligere været et problem med visuelle test til børn.

Dr. Charlotte Codina, PhD, der står bag undersøgelsen siger, at voksne, der er født døve, kan have et bedre syn end hørende – og at døve derfor med stor sandsynlighed vil være bedre end hørende til at varetage job, der kræver stort synsmæssigt overblik.

”På den anden side,” siger Dr. Codina, ”er forældre til døve børn nødt til at være opmærksomme på, at børnene mens de er små, er langsommere til at reagere på indtryk i periferien af synsfeltet. Det kan være et problem – særligt i forhold til at begå sig i trafikken.”

Den engelske brugerforening, RNID (Royal National Institution for the Deaf) har bidraget med midler til undersøgelsen.

Kilde: www.healthcanal.com, 13/11/2010