september 27, 2018

Derfor kan kemoterapi give høretab

Share

Mellem 10 og 20 procent af alle kræftpatienter får Cisplatin som en del af deres kemobehandling. Et stof, der for en stor procentdel af patienterne medfører et permanent høretab. Nu har amerikanske forskere fundet ud af, hvorfor hørelsen bliver påvirket.

Derfor kan kemoterapi give høretab

Høretab er en kendt bivirkning, når man modtager kemoterapi med Cisplatin. Blandt voksne kræftpatienter, der bliver behandlet med Cisplatin, oplever 40 til 80 procent, at hørelsen bliver dårligere under eller efter behandlingen, og mindst halvdelen af de børn, der bliver behandlet med denne form for kemo, rammes også af høretab.

Nu viser forsøg med både mus og mennesker, at den udbredte birvirkning skyldes, at lægemidlet under behandlingen ophober sig i det indre øre, mens det forlader resten af kroppen i løbet af få dage eller uger. Det forklarer blandt andet, hvorfor mange patienter oplever en forværring i hørelsen for hver kemobehandling. Men den nye viden kan forhåbentlig også gøre det lettere at beskytte kræftpatienterne mod høretab.

Resultaterne fra the National Institute on Deafness and Other Communication Disorders i USA tyder nemlig på, at man kan undgå, at kræftpatienter udvikler høretab på baggrund af Cisplatin ved at forhindre stoffet i at nå ind til det kritiske sted i det indre øre under kemobehandlingen.

 

Kilde: hear-it.org