Dårlig behandling

Share

Hej Lotte.
Hjælp.

Hvad gør en stilfærdig og ikke voldelig pensionist for at trænge igennem i det offentlige system? Jeg er blevet udstyret med høreapparat, som jeg er blevet glad for/ ja det er nærmest uundværligt hvis jeg skal kunne klare mig uden for lænestolen og tekstet fjernsyn. Men hvad hjælper det når det hyler og skriger, bare jeg drejer hovedet eller åbner munden.
Jeg har nu kæmpet for en løsning i snart et halvt år, ja længere. Når jeg vrøvler over det, får jeg en tid på høreklinikken, med ca 2 mdr ventetid, hver gang. Så kører jeg 2x70 km for 5 min samtale, og enten er det den forkerte jeg kommer til eller også forstår de ikke problemet eller også gør de ikke noget for at løse det; kom igen hvis det ikke har hjulpet, ja tak 2 mdr extra ventetid.
Skal jeg droppe det system og prøve det private? Tilskuddet er jo røget. Men jeg kan selvfølgelig tage et lån i huset. Er det pengene værd? eller er det bare at smide pengene væk. Ærligt talt er det ikke en lidt sjofel måde at blive behandlet på efter et langt liv på arbejdsmarkedet?

Med venlig hilsen
Carl Carlsen

Kære Carl,
Jo, jeg synes absolut det lyder som en temmelig dårlig behandling. Det kan ikke være meningen. Og hvis du ellers er glad for apparatet, giver det heller ikke mening at skulle købe et nyt apparat i en privat klinik, bare for at løse problemet med hyl. Men inden jeg harcelerer videre sammen med dig, vil jeg lige prøve at konkretisere problemet.
Når du skriver, at apparatet ’hyler og skriger’ hvis du åbner munden eller drejer hovedet, er det mest sandsynligt, at der er tale om ’rundhyl’/feed back, dvs. at apparatet ikke slutter tæt. Her er der dog forskel på, om der er tale om et bag-øret eller i-øret-apparat. Har du et bag-øret-apparat med en øreprop, og det er jo den, der skal passe meget præcist i øregangen. Slutter den ikke helt tæt, virker apparatet ikke efter hensigten, eller der opstår feedback/hyl. I så fald vil man oftest tage et nyt aftryk og fremstilles en ny prop, hvilket ikke burde være noget større problem. Har du derimod et i-øret-apparat, hvor det er selve apparatets skal, der skal slutte helt tæt, er straks en lidt større affære, fordi en ny apparat-skal i princippet vil betyde et nyt høreapparat.
Det kan også være, at apparat/prop af en eller anden grund bliver ’skubbet ud’, når du drejer hovedet/åbner munden. I så fald tyder det på, at proppen/skallen er for stor - eller bare ikke passer ordentligt i din øregang. Er den blot for stor, burde den kunne slibes til, så apparatet bliver siddende, hvor det skal. Men passer den ikke ordentligt, skal der selvfølgelig laves en ny prop/skal.
Ved at gå til en privat klinik og købe dig et nyt apparat undgår du formodentlig ventetid - og du får givetvis også mere tid sammen med hørespecialisten. Og hvis du i sidste ende dermed bliver indehaveren af et velfungerende høreapparat, som ikke hyler og skriger, er pengene jo på ingen måde spildt.
Men før du tager lån i huset synes jeg absolut, du skal skrive til den pågældende høreklinik og klage din nød. Det lyder i mine ører helt uacceptabelt, at du gennem et halvt år, med flere omgange af flere måneders ventetid, ikke har fået løst problemet. For uanset hvad problemet end måtte være med dit høreapparat, er det den offentlige hørekliniks ansvar at følge din høreapparatbehandling ordentligt til dørs.
Hvis der herefter ikke sker noget, vil jeg foreslå dig at skrive til Landsforeningen for Bedre Hørelse (LBH), der som et af de overordnede mål varetager hørehæmmedes interesser overfor amt og kommune.

De bedste hilsner
Lotte