december 22, 2011

Dansk forsker laver robot med gekkohørelse

Share

Dansk forsker laver robot, der efterligner gekkoers fantastiske hørelse.

Den lille, firbenede gekko er et undseligt dyr, men denshørelse er helt unik. Ørerne er nemlig koblede på samme måde som en retningsbestemt mikrofon, hvilket gør gekkoen i stand til at retningsbestemmelyd med meget stor præcision.

Gekkoenstrommehinder sidder i hver ende af et rør, der går tværs gennem kraniet. Den trommehijnde, der vender mod lydkilden, bliver stimuleret meget mere end den anden, når gekkoen hører en lyd. Ved at sammenligne hvor meget trommehinderne bliver stimuleret af lyden, kan gekkoen enkelt og meget nøjagtigt pejle sig frem til, hvor lyden kommer fra.

Den viden har lektor ved Syddansk Universitet, Jakob Christensen-Dalsgaard, udnyttet til at bygge en robot, der genskaber gekkoens superhørelse.

Det har blandt andet vakt interesse i forsvarsindustrien, fordi teknologien bl.a. vil kunne bruges af krigsskibe som en hjælp til at opspore og fange piratbåde. Sænkes robotten i vandet, vil den nemlig med ganske stor præcision kunne afsløre, hvor de små piratbåde befinder sig - ud fra lyden fra skibsskruerne.

Derudover forestiller Jakob Christensen-Dalsgaard sig, at teknologien vil kunne bruges til hjælpemidler, der kommer når man kalder, minerydning, hvor minerne stimuleres til at udsende et lydsignal og – selvfølgelig – legetøj.

Kilde: www.videnskab.dk, 10/02/2010