december 22, 2011

Cocktail-party hørelse sidder i hjernen

Share

Problemer med at følge med i samtaler ved fester og andre sociale begivenheder kan skyldes problemer i hjernen – ikke i øret, viser ny forskning.

Problemer med at følge med i en samtale i støjende omgivelser – det såkaldte ’cocktail-party syndrom’ – kan lige så vel skyldes problemer i hjernen somhøreproblemer.

Engelske forskere fra University College i London er i gang med en undersøgelse, der ser nærmere på lydbehandling i hjernen. Og det ser ud til, at hjernen har en mere afgørende rolle end hidtil antaget i forhold til blandt andet cocktail-party syndromet.

Det lidt pudsige navn dækker over manglende evne til at kunne skelne mellem lydene og fokusere på eksempelvis en stemme mellem flere andre stemmer og øvrig baggrundsstøj. Fænomenet har ikke noget med indtagelse af alkohol at gøre og er også et velkendt problem forhøreapparatbrugere og mennesker medcochlear implant.

Forskerne i London er blandt verdens førende, når det kommer til forskning i binaural hørelse – evnen til at behandle lyd fra begge ører. Det er det, der sætter os i stand til at tale med andre i støjende omgivelser og at fokusere på det, vores samtalepartnere siger og filtrere baggrundsstøjen væk – samtidig med, at vi med det samme bemærker det, hvis nogen råber vores navn.

Forskerne går ud fra, at hjernen hele tiden behandler signalerne fra begge ører og at den er i stand til at analysere lydene og afgøre, hvilke der er de vigtigste. Hjernen har muligvis en helt speciel udvælgelsesmekanisme, afhængig af hvor vigtig lyden opfattes som.

For eksempel vil det være vigtigere at reagere på et ”pas på!” eller lyden af en dyttende bil end at lytte til hvilken samtale man end måtte være optaget af.
Selv om teknologien i høreapparater, Cochlear Implant og andre tekniske hjælpemidler hjælper mennesker med høreproblemer i overvældende grad, kan teknologien stadig ikke hamle op med den menneskelige hjerne.

”Fremtidig forskning på dette område burde gå efter at forstå, hvordan de elektroniske impulser i et cochlear implant kan tilpasses de signaler, hjernen har brug for for at kunne lytte i støj,” siger Vivienne Michael, der er præsident for den engelske forening Deaf Research UK.

Kilde: www.pr.log, 15/03/2010