november 22, 2018

Børn ’lytter’ også mens de sover

Share

Man har længe haft en mistanke om, at høresansen - som den eneste af vores sanser - altid er aktiv. Nu bekræfter et nyt amerikansk studie med sovende børn, at der er noget om snakken.

Børn ’lytter’ også mens de sover

Det er forskere fra Vanderbilt University i Tennessee, der ifølge armandshearing.com har undersøgt, hvad vi hører og ikke hører, når vi sover – med det langsigtede mål at blive klogere på, hvad det betyder for en hjerne i udvikling.

Forskerne testede børnehavebørn i forbindelse med deres middagssøvn. Børnene blev puttet i et stille rum, og mens de sov, blev der i en kortere periode afspillet tre vrøvleord. Efterfølgende blev de nu vågne børn testet ved hjælp af en EEG-undersøgelse, som registrerer hjernens elektriske impulser.

Genkendte vrøvleord
I EEG-undersøgelsen blev børnene præsenteret for en lang række vrøvleord – heriblandt de tre ord, der blev afspillet under middagssøvnen. Og resultatet var opsigtsvækkende: Børnenes hjerner viste tydelige tegn på genkendelse af de tre vrøvleord, de havde ’hørt’, mens de sov. Alt tyder dermed på, at børnene behandlede auditive oplysninger i ikke-vågen tilstand.

Forskerne håber nu på, at det nye studie kan blive første trin i forhold til at forstå de processer, der sker i hjernen hos børn med nedsat hørelse i forbindelse med søvn. Man anbefaler normalt, at høreapparater eller cochlear implants tages ud, når børn skal sove, men man ved endnu ikke, hvordan det påvirker hjerne og hørelse. Det vil forskerne nu undersøge.