december 27, 2011

Bedre lyd på svenske spillesteder

Share

I Sverige skal et nyt projekt forbedre lyden på spillesteder med live-musik. Formålet er at mindske risikoen forhøreskader ogtinnitus for både musikere, publikum og ansatte.

Hørelsen er ofte udsat for store belastninger i forbindelse med koncerter. Det nye projekt forsøger at forbedre lydkvaliteten samtidig med at skrue ned for volumen. Det er den svanske pendant til Arbejdsmiljøinstituttet – Arbetslivsinstitutet – der står bag.

Især små spillesteder kan være belastende for hørelsen, fordi publikum og musik er tæt på hinanden, hvilket gør lyden meget intens. Mange koncertgæster bringer deres hørelse i fare, fordi de ikke er opmærksomme på, hvor intenst lydniveauet er.

Det nye projekt skal undersøge om det er muligt at forbedre lydkvaliteten ved at ændre på spillestedernes faciliteter – og udregne omkostningerne ved det.

Det første sted, der skal laves om, er et mindre spillested i Göteborg med plads til 250 gæster. Her skal der blandt andet laves om på opsætningen af scenen og baren.

Både før og efter ombygningen bliver der foretaget rundspørger blandt musikere, ansatte og koncertgæster, der bliver bedt om at vurdere lydkvaliteten og hvordan den bliver påvirket af at blive dæmpet.

Kilde: www.hear-it.org