december 23, 2011

Bartendere med høreværn

Share

Bartendere med høreværn

For en måned siden trådte EUs støjdirektiv om støj på støj på arbejdet i kraft på landets diskoteker og spillesteder. Det har været årsag til stor debat, men problemerne kan – og skal – løses.

Det er to år siden, EUs støjdirektiv trådte i kraft. I direktivet står der blandt andet, at ansatte ikke må udsættes for mere end 85dB i løbet af en otte-timers arbejdsdag. Og nu – efter to års dispensation – gælder reglerne så også for diskoteker, barer, spillesteder osv.

I første omgang har man de fleste spillesteder løst problemet ved at uddelehøreværn til de ansatte. Men faktisk er problemet ikke så stort på spillesteder, fordi det i praksis er de færreste rockkoncerter, der varer i otte timer. I stedet bliver mikserpulten maksimalt sat til 103 dB – en forholdsregel, bl.a. Roskildefestivalen har indført allerede.

Værre er det på diskoteker, der har åbent i længere tid, og hvor de ansatte derfor bliver udsat for høj støj i længere tid.

”Du kan ikke skabe en fest med 85 decibel. Det er umuligt. Men i og med at reglen primært er lavet for at beskytte personalet og ikke publikum, handler det om at få drejet alle højttalerne væk fra stationære arbejdsstationer. Mange steder har man ikke tænkt sig om og har anbragt højttalerne bag baren, lige ind i ørerne på bartenderne,” siger Adam Falbert, der er medejer af en række diskoteker i København og Århus.

Løsningerne kan være at investere i nye og bedre lydanlæg, der sender musikken ud på dansegulvet i stedet for at lade den fylde hele lokalet.

Arbejdstilsynet er så småt ved at foretage de første kontrolbesøg for at se, om de nye regler bliver overholdt.

Kilde: www.politiken.dk 19/03/2008