december 23, 2011

Australiere får øjnene op for høretab

Share

Australiere får øjnene op for høretab

Halvfjerds procent af alle unge australiere har oplevet tinnitus. 16 procent af dem flere gange om ugen. En ny rapport har for alvor sat høreproblemer på dagsordenen i Australien.

Rapporten, der blev offentliggjort i sidste uge, viser, at mange unge er i høj risiko for at pådrage sig selv en høreskade. 60 procent af alle, der jævnligt lytter til musik i hovedtelefoner, har skruet lyden så højt op, at det kan være skadeligt. Som tommelfingerregel er det, hvis man ikke kan høre nogen tale til en, hvis de står indenfor en afstand af en armslængde.

Rapporten Is Australia Listening? Attitudes To Hearing Loss viser en meget hyppig forekomst af tinnitus blandt unge. Det skyldes især livsstilen blandt 18 – 34årige. Næsten halvdelen i denne aldersklasse besøger ofte larmende klubber og diskoteker, og hører høj musik i hovedtelefoner mindst en gang om ugen.

Akustikprofessor Harvey Dillon kalder tinnitus for både en advarsel og en konsekvens. Ifølge ham er en af de mest nedslående aspekter af undersøgelsen, at flere end hver fjerde ung ikke var klar over, at ethøretab er permanent.

Dillon foreslår en række forskellig tiltag, der kan være med til at nedbringe den skadeligestøj. Blandt andet kunne man gøre som i Frankrig, hvor mp3-afspillere ikke må kunne spille højere end 100dB.

For øjeblikket lider hver sjette australier af høretab. Udfra beregninger og befolkningens alderssammensætning, vil det formentlig være hver fjerde i 2050, men med det voldsomme forbrug af høj musik, kan tallet risikere at blive endnu højere.

Kilde: smh.com.au 10/06/2008