Atter fokus på mobiltelefoner og høretab

Share

Mobiltelefoner har tidligere været mistænkt for at kunne give svulster og knuder på hørenerven. Nu retter en ny undersøgelse atter fokus mod telefonernes konsekvenser for hørelsen.

Resultaterne af en mindre undersøgelse blev præsenteret på en konference for amerikanske øre-næse-halslæger i Washington D.C. i sidste måned. Undersøgelsen peger på, at langvarig brug af mobiltelefon i det samme øre på sigt kan forårsage skader idet indre øre.
Undersøgelsen kommer på et tidspunkt hvor selv små børn bruger mobiltelefoner til alt fra at snakke i til at høre musik og se videoklip på.

Den indiske læge Naresh Panda står bag den lille undersøgelse, der kun omfatter 100 unge mobiltelefonbrugere og 50 personer der aldrig havde brugt en mobiltelefon. Han fandt ikke nogen forskelle på den gruppe, der aldrig havde brugt en mobiltelefon og de, der havde et normalt mobiltelefonforbrug til hverdag. Men de, der talte i telefonen mere end en time hver dag og havde gjort det i mere end fire år havde tydelige høretab i de højefrekvenser. Høretabet var størst i det øre, der oftest blev brugt til telefonen.

Dr. Panda – der selv forsøger at holde sit mobiltelefonforbrug på et minimum – mener at høreskaderne kan skyldes mikrobølger fra telefonerne, men mener at der bør laves mere grundige, opfølgende undersøgelser.

En af Pandas kolleger, canadiske Marshall Chasin, mener dog at årsagen skal findes et andet sted.
”At tale i mobiltelefon i mere end en time hver dag kan være skadelig for hørelsen, fordi den lyd, der kommer ud af telefonen typisk er på omkring 85dB. Hvis man udsætter sine ører for det længe nok, får manhøreskade,” siger han.

Uanset hvilken forklaring man tror på, kan man tage visse forholdsregler:

Skifte øre – ikke altid bruge mobiltelefonen i det samme øre
Bruge et håndfrit sæt – hvilket skulle fjerne strålingsrisikoen
Allerbedst: bruge højtalerfunktionen på telefonen

Hvis man bruger højtalerfunktionen i stedet for altid at bruge mobiltelefonen i det samme øre, er den potentielle skadevirkning kun en fjerdedel af, hvad den ellers ville have været.

”Min tommelfingerregel er ’alt med måde’,” siger Marshall Chasin. ”Hvis du lytter til noget støjende længe nok, kan det være årsag til høretab.

Kilde: ctv.ca 19/09/2007