Årsager

Share

Årsager
MELLEMØREBETÆNDELSE
Mellemørebetændelse er den mest almindelige årsag til høretab hos børn. Den optræder typisk vinter og forår.

Mellemørebetændelse er en betændelse i mellemøret og kan forekomme i et af ørerne eller i begge samtidigt.

Generelt er mellemørebetændelse ikke alvorligt og giver normalt ikke høreproblemer hvis den bliver behandlet korrekt. Oftest bliver mellemørebetændelse behandlet i hjemmet ved hjælp af medikamenter. Hvis ens barn ofte får mellemørebetændelse, eller hvis mellemørebetændelsen ikke bliver behandlet kan det skade barnets hørelse permanent.

Mellemørebetændelse skyldes en virus eller en bakterie som resulterer i en ophobning af væske bag trommehinden. Denne tilstand kan skyldes forkølelse, allergi eller betændelse i åndedrætsorganerne.???
Ophobningen af væske i mellemøret under en mellemørebetændelse giver ørepine, hævelse og rødmen - det kaldes akut mellemørebetændelse og forhindrer desuden trommehinden i at vibrere rigtigt, hvilket typisk resulterer i (midlertidigt) høreproblemer.

Væske som forbliver i mellemøret giver alvorlig mellemørebetændelse. Tilstanden kan blive kronisk og resultere i hyppige tilbagefald og sluttelig give problemer med at høre. Mellemørebetændelse kan også resultere i sprængning af trommehinden.

Symptomer, som man skal være opmærksom på hos børn (ofte en kombination):

= Barnet klør sig og holder sig på øret
= Barnet græder og er irriteret.
= Høretab
= Feber
= Øret flyder

Hvis dit barn ofte har mellemørebetændelse (flere gange om året), må du tale med din læge om det.

En operation, som hedder myringotomy - et mindre, kirurgisk indgreb - kan blive nødvendigt. Under operationen åbnes trommehinden for at fjerne væsken. Et lille ventilationsrør kan placeres i indsnittet. Operationen resulterer normalt i bedre hørelse.

Voksne kan også få mellemørebetændelse, og behandlingen er den samme som for børn.

3-3/0402/SH