december 27, 2011

Apple sagsøgt for høreskader

Share

Apple sagsøgt for høreskader

Amerikaneren John Kiel Patterson sagsøger computerfirmaet Apple, fordi han mener at firmaets populære mp3-afspiller er årsag til høreskader.

Patterson anlægger sagen på vegne af sig selv og andre brugere af afspilleren, den såkaldte iPod. IPod’en kan i USA gengive lyd helt til 115 dB, og Patterson går nu rettens vej for at kræve erstatning for de skader, det høje lydtryk kan give ham, bedre advarsler mod følgevirkningerne af at lytte til for høj musik og en forbedring af iPodens software, så den ikke kan spille så højt.

I sit sagsanlæg anfører Patterson, at det er en defekt i iPodens design at den kan spille så højt, og at den ikke er udstyret med tilstrækkelige advarsler om risikoen forhøretab.

Hver gang der bliver langet en iPod over disken i de amerikanske butikker, følger der en advarsel med om, at man risikerer høretab, hvis man bruger hovedtelefonerne ved høj styrke.

I Europa kan iPoden kun spille op til 100 dB. Apple var tvunget til at fjerne iPoden fra hylderne i Frankrig og opgradere softwaren for at begrænse lyden, men det er ikke sket i USA, mener hr. Patterson.

Historien melder ikke noget om, hvorvidt John Kiel Patterson selv har fået nedsat hørelse af at bruge sin iPod.

Det er ikke kun Apples mp3-afspiller, der kan forårsage høreskader. Der ifølge den amerikanske professor Deanna Meinke er der en lang række produkter på markedet, der kan medføre høreskader.
”Risikoen er der. Den ligger ude hos forbrugerne og hvor højt de skruer op for lyden,” siger hun.

Kilde: www.hear-it.org