december 22, 2011

Alkohol ødelægger øret

Share

Alkohol ødelægger øret

De fleste af os kender til de helt åbenlyse risici, der er forbundet med at drikke meget. En af de mindre kendte bivirkninger er høretab.

Undersøgelser v iser, at et stort indtag af alkohol over en længere periode kan have en negativ effekt på hjernens hørecenter og medføre at hjernen skrumper. Selv mennesker med et moderat forbrug løber en risiko.

Forskere fa universitetet i Ulm har lavet undersøgelser, hvor de så nærmere BAEP-niveauerne hos både alkoholikere og mennesker med mere moderate alkoholforbrug. BAEP står for Brain Auditory Evoked Potentials. Det er et udtryk for, hvor meget skade, der er sket i den del af hjernen, der behandler lyd.

Resultaterne af undersøgelsen giver en klar indikation af, at alkohol påvirker hørelsen.

Forskerne mener, at alkoholindtaget kan medføre hjerneskader, men de er usikre på, hvor meget alkohol man skal have indtaget og hvor længe. Ikke desto mindre er resultatet, at mens selve øret - det ydre øre, mellemøret og det indre øre – stadig fungerer som det skal, er hjernens evne til at behandle lyd blevet beskadiget.

Alkoholikere risikerer dog også, at selve øret tager skade. Meget alkohol i blodet kan skabe et giftigt miljø, som skader de små hårceller i cochlea. En tilstand, der kaldes ototoxicitet.

Kilde: www.hear-it.org, 27/10/2010