Den dag togfløjten lød

Share

Den dag togfløjten lød

- En helt almindelig dag blev til et lydhelvede uden lige

Månedens klummeskriver på hørelse.info er tv-værten og den landskendte handy-man Flemming Leth.

En mandag for fem år siden var jeg som mange mandage forud for denne, travlt optaget af at holde generalprøve i studiet hos DR i Århus.
Udsendelsen Det' Leth skulle for 134. gang rulle over skærmen om to timer, så det var den sidste afpudsning der foregik.
Min rekvisitør var ved at skille to stykker jern, som skulle bruges i udsendelsen. Tilsyneladende voldte det ham stort besvær, og for at komme videre tog han en rimelig stor hammer og slog på de to stykker jern.
Desværre var det hærdet stål, og sådant stål udsender en klang og tone der er frygtelig høj. Lyden af hammeren som mødte stålet fik alle i studiet til at trække skulderne op om ørene, for mit vedkommende følte jeg som om der var en der prikkede i min højre trommehinde med en nål. Det venstre øre var beskyttet af min høresnegl.
Som det sikkert er gået op for jer alle nu, så havde jeg pådraget en slem grad af tinitus på højre øre.

Ikke den nemmeste udsendelse
At det skulle ske netop som jeg skulle sige god aften og velkommen til 800.000 seere, var noget af prøvelse. Jeg husker ikke andet fra den udsendelse end at det gjorde ondt i højre øre, og hyletonen var konstant.
At netop jeg skulle få tinnitus, er lidt af en vittighed. Jeg stod mandag efter mandag og belærte seerne om at de skulle bruge høreværn når det larmede. Ja jeg bad oven i købet vores hund Simson om at gå ud af studiet når jeg skulle bore eller slibe.
Jeg har en masse gode minder fra min tid på tv, men tinnitus er bestemt ikke et af dem.

Ro og fred i hverdagen hjælper
Jeg har, sikkert som de fleste, oplevet at stress og uro forværrer min tinnitus.
Til gengæld oplever jeg også at den er mindre generende, eller i visse tilfælde ikke hørbar, når jeg er i ro med mig selv. Jeg kan ikke bestemme hvornår det skal være, men oplever det ofte når Ingelise (min hustru) og jeg går en tur ved Vesterhavet, tager i badeland, når jeg sætter mig med en bog, og har klassisk musik i radioen, osv..
Modsat er jeg ikke længere i stand til at være i rum med højrøstede børn, eller kvinder der taler højt. Det er altså de høje, skærende toner, der generer mig. Om det har noget at gøre med, at det var en lignende tone, der gav mig tinnitus, skal jeg ikke kunne sige - men det lugter da lidt af det.
Massage af de spændte nakkemuskler gør som regel også underværker.
Jeg skal ikke kunne sige om det virker for alle, men rådene er i hvert fald hermed givet videre. Og massage har vist aldrig gjort nogen fortræd. Med eller uden tinnitus.

Flemming Leth